Biodinàmica craneosacral

Per a nens i adults

La Biodinàmica Craneosacral és un treball que deriva de l’Osteopatia i que treballa amb el Mecanisme Respiratori Primari (MRP). Aquest MRP està format pels ossos del crani, el sistema de membranes, l’encèfal, el líquid cefaloraquidi  i el moviment lliure del sacre entre les ossos de la pelvis. Tots aquests elements anatòmics que formen el MRP s’expressen en un moviment respitatori que anomenem marees i que en el cos el sentim com una inhal.lació i exhal.lació, extensió i flexió de les estrucutres que formen aquest mecanisme; aquests moviments  respiratoris són independents del ritme respiratori pulmonar i del ritme cardíac.

El MRP està present desde que som la primera cèl.lula fins minuts després de morir.

La qualitat, el ritme i l’expressió d’aquest MRP ens parlaran de si hi ha restriccions, compressions, tensions o forces atrapades, alhora que escoltarem i estimularem el MRP per a que el sistema del pacient es posi en contacte amb les forces reestablidores de la salut que sempre estan presents.

La manera en què treballem és a través d’un contacte suau amb una escolta profunda i sutil. En adults el treball serà en la camilla i en nadons ho podem fer mentre està amb la mare, durant l’alletament, en braços de les mares i dels pares i també en els braços de la terapeuta.

Des de la Teràpia craneosacral recomanem fer una primera sessió per al bebé després del naixement

El pas de la vida intrauterina a la vida extrauterina ve marcada per un  viatge a través del canal del part  i aquest camí està marcat per moltes tensions, compressions i adaptacions del cos del bebé a la pelvis materna i en ell el MRP pot veure’s afectat.  També l’aconsellem després de les cessàrees.

Podem pensar que al nostre bebé  li aniria bé la Biodinàmica craneosacral quan el seu naixement ha estat molt ràpid o molt lent, si el part ha estat per cessàrea o s’han utilitzat fòrceps o ventoses, si hi ha hagut patiment fetal, si el naixement ha sigut traumàtic, o quan ha estat encaixat mesos abans del naixement;  quan mostra irritabilitat,  dorm poc , plora molt, , si arqueja el cos enrera sense causa aparent, , si hi ha dificultats  en la lactància, còlic del lactant,  quan hi ha assimetries (craneals, pèlviques, cames, braços),…

Durant l’embaràs el recomanem també per millorar l’estat general, si hi ha dolors pels canvis que s’han produït en  el cos de la mare, si hi ha neguit i estrés, per millorar el vincle amb el bebé, si hi ha disfuncions endocrines, per alliberar tensions tant físiques com psicològiques i emocionals…

La Biodinàmica Craneosacral acompanya durant aquest moment tant important de la vida d’una manera amable  i respectuosa.

A càrrec de l’Olga Molina, Terpeuta en Biodinàmica Craneosacral

× Pregunta