Laia Ribes

Laia Ribes, educadora infantil

La meva trajectòria professional es va iniciar ja en el camp educatiu com educadora en l’àmbit del lleure i la formació no reglada.  Vaig estudiar Educació Infantil a la Universitat de Barcelona mentre cercava referents i experiències que miressin l’infant amb respecte, cuidant l’autenticitat i acompanyant els processos de vida de l’infant. Vaig fer un període de pràctiques formatives a l’Escola Congrés Indians de Barcelona on vaig descobrir com tot un equip docent pot estructurar-se dins el sistema escolar per a oferir un espai respectuós amb la infància. A més vaig començar a fer acompanyament a  famílies que educaven a casa i que eren usuàries de projectes d’educació lliure per a fer suport a la criança com a mare de dia oferint cures en coherència amb l’opció de criança de les famílies.

Més tard vaig incorporar-me com a mestra acompanyant en un projecte autogestionat d’educació lliure al Bages, l’Espai de Vida Crisàlide. Al llarg dels anys que va estar en funcionament, vaig seguir formant-me en cursos enfocats a l’acompanyament dels processos de creixement i aprenentatge dels infants. D’una banda, vaig fer formacions específiques per a l’acompanyament dels aprenentatges: Ambients preparats al 2n cicle d’Infantil, a Blanquerna; Curs general de material Montessori a Jaisa Educativos, i La matemàtica que s’aprèn tocant, amb Lara Giménez. D’altra banda, formacions per a l’acompanyament de la persona i els seus processos vitals:  Agressivitat i violència, acompanyament en la infància amb Juliana Vieira; Cos, emoció i aprenentatge, amb Verónica Antón i Lía Segarra, i la formació anual d’Acompanyament emocional en la infància, amb Verónica Antón i altres a Senda.

Actualment em dedico a l’acompanyament familiar a través d’un projecte propi Viure és jugar, que proposa generar espais segurs on el joc lliure i la convivència amb iguals i amb adults de referència són el punt de partida per l’acompanyament dels processos de vida dels infants i que ofereixin a l’adult temps de qualitat i suport per a seguir creixent mentre acompanya els seus fill/es.

D’altra banda, m’he format de manera professional i també autodidacta en tècniques d’artesania amb materials naturals, especialment fusta i fibres, i em dedico extraprofessionalment a la producció de material pedagògic i d’ús quotidià. A més, formo part de l’associació Xarxa Terra Viva, que treballa per promoure una relació conscient i respectuosa amb la natura tant en àmbits de producció de matèries primeres com de creixement personal.