Ritual de tancament del part “Cerrada”

La “cerrada” és un ritual de la cultura tradicional maia que procura  tancar física, emocional i energèticament  procesos que han suposat una transició, una pèrdua, una apertura o una ferida emocional per a la persona.

El naixement d’un nou éser suposa una important transició en la vida d’una dona: el pas de dona a mare, l’obertura al món exterior -a través del seu cos- d’una nova vida, la pèrdua d’un estat previ, l’acollida d’una nova situació (desitjada i desconeguda), d’una nova dimensió, d’un nou ésser, l’entrega de tanta energia a aquesta nova vida…

Per tot això, la cerrada en el pos part cobra un significat important per donar-li un valor (fins i tot sagrat) al final de l’etapa de gestació i naixement; ajudant a concloure aquest procés de transició.

Quan és el moment idoni per a fer la cerrada?

Sempre després de la quarentena i un cop que et sentis preparada o sentis la necessitat de concloure aquesta etapa.

També és important que siguis capaç de separar-te físicamente del teu bebè, un mínim d’un parell d’hores. És un moment teu, per a tu, per a regalar-te temps i presència.

En què consisteix?

La cerrada l’acompanyarà, almenys, una de les persones que va estar en el naixement del/a teu/va bebè.

Hi haurà una primera estona per a parlar del part, en la que hi ha d’haver  tot el temps i l’ espai per a compartir les emocions, expectatives, sensacions que t’ha portat l’experiència  del part amb la perspectiva del temps. En aquesta primera estona podràs estar acompanyada del/la teu/va bebè  i de la teva parella, tot i que pot ser interessant viure tot el procés tu sola.

La segona part serà més íntima, viuràs en soletat i silenci un bany de vapor amb herbes medicinals que ajudaran a netejar, canalitzar l’ energia, connectar, tancar… on tindràs temps per a estar amb tu mateixa, meditar, sentir que tanques una etapa. Seguit d’una neteja fregant amb les pròpies herbes que prepararem.

I, per acabar, la “cerrada” purament dita: Amb una roba llarga anirem fent una tancada física i energètica al llarg del cos.

Què pots portar?

Ganes de compartir, netejar, transcendir

Un altar amb objectes significatius que vulguis que t’acompanyin

Música tranquil.la que t’ajudi a connectar amb tu mateixa, amb el teu cos

Una essència que t’agradi, que vulguis afagir a la mescla d’ herbes per al bany

× Pregunta